CNPP CNPP

 Home

> Informatii utile
   > Pilonul II (pensii private obligatorii)
   > Plata pensiilor in strainatate
> Software
> Comunicate de presă
> Link-uri
> Program C.J.P. Arad
> Formulare
> Sitemap
> Informatii de interes public
> Declaratii de avere
> Somatii CJP Arad

 


Informatii utile pentru romanii din strainatate

> Procura speciala
> Lista statelor cu care Romania are conventii bilaterale in domeniul pensiilor si altor drepturi de asigurari sociale
> Lista statelor semnatare ale conventiei de la Haga
> Lista statelor cu care Romania are incheiate tratate sau conventii de asistenta juridica


 

      Sunteti cetatean roman sau cetatean strain, ati contribuit la sistemul public de pensii din Romania, iar acum locuiti in strainatate? Stiati ca puteti beneficia de drepturile de pensie acordate de statul roman?

      Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, intrata in vigoare la 1 aprilie 2001, a eliminat prevederile discriminatorii bazate pe cetatenie, noua reglementare bazandu-se pe principiile legislatiei comunitare in materia liberei circulatii a persoanelor.
      Prin noua lege a pensiilor, s-au inlaturat barierele privind cetatenia si/sau domiciliul in acordarea prestatiilor sociale, singurul principiu unanim recunoscut in sisteme de securitate sociala similare fiind cel al contributivitatii.
      Romania se pregateste astfel pentru aplicarea principiilor de coordonare a sistemelor de securitate sociala, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.
      Noul cadru legislativ recunoaste dreptul la pensie atat pentru cetatenii romani, cat si pentru cetatenii straini care au contribuit la sistemul de asigurari sociale din Romania.
      Pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, dreptul la pensie a fost reglementat inca din 1997, prin adoptarea Legii nr. 86/1997 pentru modificarea si completarea Legii nr.3/1977 in vigoare la acea data si in prezent abrogata.
      Conform dispozitiilor art. 8 din Legea nr. 19/2000, drepturile de asigurari sociale cuvenite in sistemul public de pensii din Romania, precum si prestatiile de asigurari sociale aferente acestor drepturi, se pot transfera in tarile in care asiguratii isi stabilesc domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte.
      Cetatenilor care au domiciliul pe teritoriul statelor cu care Romania nu a incheiat pana la aceasta data acorduri sau conventii si care au drept la pensie in Romania, li se aplica legislatia romana in vigoare.

      Pentru cetatenii stabiliti in strainatate, exista posibilitatea emiterii unei procuri speciale, prin care sa fie desemnata, in calitate de mandatar, o persoana cu domiciliul in Romania, care urmeaza a efectua in numele titularului, toate operatiunile legate de stabilirea dreptului la pensie si incasarea pensiei cuvenite.